Oprichters P. V. Hatalle

Theo van Mil

Antoon van Mil

Corrie van Mil - de Looijer

 

Onderzoek op de site van het Historisch Museum  Hedel leerde dat het  in de Nederlandse provincie Gelderland  gelegen dorp Hedel tot één van de oudste nederzettingen van het rivierengebied behoort.

In de periode van de eerste bewoning van het dorp werd deze aangeduid met de naam Hatalle of Hedilla. Er is voor het eerst melding van deze namen gemaakt  in de geschriften gedateerd in de jaren 815/816.

“He/eé of “Ha/aá. Is een aanduiding voor water. Het tweede deel van de plaatsnaam “lo” verwijst naar loofbos op een oeverwal.

Het  leek de oprichters  toepasselijk om voor de naam Pétanque Vereniging Hatalle te kiezen en bedacht ook het logo.

Het dorp Hedel heeft op 1 januari 1999 haar zelfstandigheid als gemeente verloren doordat het opging in de Gemeente Maasdriel. Door deze annexatie kwam tevens het gemeentewapen van Hedel te vervallen

 

Het voormalige wapen van Hedel is aangevuld met 3 jeu de boules ballen, gekleurd  gelijk de kleuren van de Nederlandse vlag: rood, wit en blauw. Deze ballen  vervangen de 3 halve manen van het voormalige gemeentewapen van Hedel.  Het buut in het midden van het verenigingslogo is de vervanger van  de wimpel die bij de Nederlandse vlag behoort en is daarom in de kleur oranje  uitgevoerd als een directe verwijzing naar het huis van Oranje.

Op 14 mei 2008 gaf het college van Burgemeester  & Wethouders toestemming  om op de fundamenten van  het Kasteel van  Hedel en het terrein rondom officieel te beschouwen als eigen accommodatie en het daarnaast gelegen gymnastiekgebouw te gebruiken voor de sanitaire behoefte.

 

Op 28 juni 2008 organiseerde P.V. Hatalle haar Openingstoernooi. Na een korte openingsspeech door Burgemeester Ada Boerma van de Gemeente Maasdriel en een korte openingswedstrijd tussen burgemeester Ada Boerma en Notaris Th. J. W. Kampschöer (één van de sponsoren)  ging het “openingstoernooi” van start.

42 teams uit Nederland en België  hadden zich voor dit toernooi aangemeld om over 5 voor gelote partijen  te strijden. Geheel toepasselijk: In 1794 waren het de Fransen die Kasteel Hedel  plat gooide tijdens hun intocht in Nederland. Nu zo’n 214 later, is het een Franse sport genaamd ‘’ Pétanque’ ( lees: jeu de boules) waardoor er opnieuw wordt ‘geschoten’ op het terrein waar ooit het kasteel stond.

In 2012 verplaatsen  P.V. Hatalle haar accommodatie naar de huidige locatie "DE SOEPKOM", deze naam  werd destijds  toegekend aan het wat eens had moeten worden ‘ Het Zwembad van Hedel ‘, maar doordat het water werd overwoekerd door algen kreeg het de naam "Soepkom".

"De Soepkom" is gelegen achter Het Gelre’s End, het dorpshuis van Hedel.

Maak jouw eigen website met JouwWeb