Spelregels

De belangrijkste spelregels van het spel ‘Pétanque’ zijn vrij eenvoudig. Het spel wordt altijd gespeeld door 2 teams. De teams bestaan altijd uit een gelijk aantal spelers: 1, 2 of 3 spelers per team:

 

  • 1 tegen 1 met elk 3 boules (tête à tête).
  • 2 tegen 2 met elk drie boules (doublet).
  • 3 tegen 3 met elk 2 boules (triplet).

DE 16 VERKORTE SPELREGELS van PV Hatalle

1. De toss bepaalt welk team begint.

2. Elk team krijgt 6 boules (2/3 boules per speler).

3. Het team dat de toss wint kiest de baan en bepaalt de plek van de werpcirkel (1 meter van de kant) en werpt het butje vanuit de werpcirkel tussen de 6 en de 10 meter op minstens 1 meter van een obstakel.

4. Het team (Team A) dat het but heeft gegooid, gooit ook de eerste boule. Het is de bedoeling om de boule zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen.

5. De eerst volgende boule word gegooid door de tegenpartij (Team B). Team B probeert haar eerste boules dichter bij het but te plaatsen. Het is toegestaan de boule van de tegenstander (Team A) of het but weg te stoten.

6. Zolang de positie van de boule van Team B ten op zichte van de boule van Team A niet verbetert, blijft Team B aan beurt. Als Team B een betere boule gooit, gaat de beurt over naar de andere partij (Team A).

7. Iedere boule die dichter bij het but ligt dan de boule van de tegenstander levert één punt op. Alleen de winnaar krijgt punten.

8. Als een team geen boules meer heeft, kan de tegenpartij proberen nog meer boules beter te plaatsen.

9. Als alle boules gespeeld zijn, krijgt het winnende team net zoveel punten als het aantal boules dat beter ligt dan de beste boule van de tegenpartij.

10. Het team die de voorgaande werpronde heeft gewonnen, begint de volgende werpronde en gooit het but.

11. Als alle boules gespeeld zijn, de uitslag is overeengekomen en de dertien punten nog niet zijn bereikt, dan begint de nieuwe speelronde aan de overzijde van het speelveld.

12. Een speelbal is pas uit als je van bovenaf de lijn kunt zien.

13. Als beide teams een speelbal hebben gespeeld en deze liggen na meeting gelijk dan dient het team die de laatst bal heeft geworpen net zolang te werpen totdat de bal van het andere team niet meer op punt ligt

14. Indien er gemeten moet worden door de scheidsrechter moeten alle ballen die gespeeld zijn blijven liggen, elke weggenomen bal telt niet.

15. Als men het niet eens kan worden over de meting vraag ff een speler van een ander team ofzo om te meten, geen discussies we zijn er uiteindelijk voor ons plezier.

16. Mocht men er onderling niet uitkomen, dan kan er beroep gedaan worden op de hoofdscheidsrechter indien er een aanwezig is.

 

Team A heeft 2 punten.            Team A heeft 1 punt                  Team B heeft 1 punt

Winnaars is het team dat als eerste 13 punten heeft gehaald.

 

De uitgebreide, officiële jeu de boules regels kunt u vinden op www.njbb.nl